Compressiekousen, zinvol?
Afgelopen zomer waren ze weer volop in het straatbeeld. De compressiekousen. Deze lange strakke sokken worden door sporters gedragen omdat ze volgens de makers het risico op blessures zouden verminderen, de prestaties verbeteren en het herstel bevorderen. Veel gebruikers van compressiekousen zweren er om die reden ook bij.

 

De theorie achter de compressiekousen is dat het, zoals de naam doet vermoeden, compressie (druk) geeft op de weefsels in het onderbeen en voet. Deze weefsels krijgen tijdens het lopen enorm veel kracht te verduren en door de strakke sok blijven alle weefsels dicht en compact op elkaar. ‘Door de druk op de weefsels worden de aders gestimuleerd om zuurstofarm bloed terug naar het hart en de lymfeklieren te pompen’ aldus een fabrikant van compressiesokken.

 

Kijken we naar de wetenschap dan is er behoorlijk wat onderzoek gedaan naar het effect van compressiesokken. Er is gekeken naar blessurepreventie, is het prestatie bevorderend? Én herstel je beter door het dragen van compressiesokken?

In een grote meta-analyse van Engel et al. (2016) waarbij 34 studies over compressiesokken zijn geïncludeerd blijkt dat de prestatie op alle afstanden tussen de 400 meter tot en met de marathon niet verbeterd door het dragen van compressiesokken. De proefpersonen verbruiken verhoudingsgewijs evenveel zuurstof als lopers zonder deze strakke kousen.

 

De proefpersonen gaven wel aan iets minder spierpijn te ervaren na het dragen van compressiesokken. Dit effect is niet gemeten of teruggevonden in de resultaten en leunt dus sterk op het placebo-effect. Minder spierpijn ervaren is natuurlijk fijn. Maar omdat de spierschade niet gemeten is, is dus ook niet te zeggen of je weer sneller hersteld bent. Een gevaar kan dan zijn dat je té snel weer gaat trainen terwijl je nog niet 100% hersteld bent.

 

In een andere Rotterdamse studie bleek zelfs dat het dragen van compressiesokken een risicofactor kan zijn voor het ontstaan van achillespeesklachten. Mogelijk komt dit omdat mensen door het dragen van de strakke sokken zich sterker of onaantastbaar voelden en daardoor bepaalde signalen van overbelasting negeerden.

 

Conclusie

Compressiesokken geven dus géén verbetering op de hardloopprestatie en verminderen het risico op blessures dus niet. In sommige gevallen kan het zelfs het risico vergroten als de persoon zich door de sokken onoverwinnelijk voelt. Het herstel kan subjectief iets prettiger aanvoelen maar is niet aantoonbaar beter dan wanneer je geen strakke sokken draagt.

Je ziet tijdens wedstrijden ook weinig elite lopers met compressiesokken. Waar sokken wél goed voor zijn is tijdens het vliegen. Dit vermindert volgelopen benen na een lange vlucht en daardoor kan je op bestemming sneller weer gaan trainen. Of wij hier als recreanten écht veel aan hebben is natuurlijk de vraag.

Mocht jij de sokken ontzettend lekker vinden zitten, dan mag je dat uiteraard lekker blijven doen. Er zijn geen negatieve resultaten gevonden mits je goed blijft luisteren naar het lichaam.

Stuur direct een bericht

Locatie

×

Stuur ons een Whatsappje!

× Stuur hier direct een bericht